Kafe alebo poriadna káva

Kafe alebo poriadna káva, čo to má zas byť? Asi sa pri pohľade na nadpis zarazíte a poviete si, vari má asi na mysli? Káva ako káva, nie? A v tom je práve pes zakopaný, ako sa ľudovo hovorí. My Slováci totiž veľa vecí toľko nevychutnáváme a len konzumujeme.

Naozajstná poctivá káva

A to je jednoducho doložiteľný fakt, na tom nie je nič ako raketová veda. Gurmánstvo sa u nás ešte len rozbieha. Vychutnať si poriadne upraženú a čerstvú kávu, to je úplne iná záležitosť než si vziať kávu, čo je zomletá pol druhého roka a stratila tak značnú časť svojej arómy nehľadiac na iné. Nehovorím samozrejme už vôbec ani o brečkách z automatov, ktoré Vám ponúknu za pár centov trochu „kafe“. To by sme kávu doslova urazili. Pritom nie je potrebné hneď utrácať horibilné sumy za Cibetkovú kávu a poriadnu džezvu.

Zrnková káva

Či už máte v obľube viac aciditivy alebo menej, skúste si nechať zaslať podľa chuti zrnkovú kávu. Je jedno, či to bude arabica alebo robusta. Veď zomlieť si to môžeme doma ľahko. Namletá káva oveľa rýchlejšie stráca svoju kvalitu, preto je dobré ju namlieť až pred konzumáciou. Mlynček na semienka či starší kávomlynček nájde určite doma väčšina z nás. Kávovar stojí pár korún a zrnková káva Vás nepríde o mnoho viac ako tá v obchode, ale kvalitou bude úplne inde. K dokonalosti Vám bude chýbať len Frenchpress.

kafe

Príprava kávy

Ak doma nemáte kávovar alebo Frenchpress, tak nezúfajte, veď zaliať kávu z kanvice a nechať si na dne trochu gruntu, to robili aj naše babičky. Nie je to ideálny spôsob konzumácie, ale je to dozaista káva, ktorá Vás nadchne. Takže nie je kafe ako káva, o tom sa môžete ľahko sami presvedčiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.